Doğalgaz

Doğalgaz Nedir? Doğalgaz Hakkında Her Şey!

dogalgaz

Doğalgaz, dünyanın en temiz fosil yakıtıdır ve doğal haliyle renksiz ve kokusuzdur. Dört hidrokarbon atomu ve bir karbon atomundan (CH4 veya metan) oluşur.

Kökenler

Bugün bulduğumuz ve kullandığımız doğalgazın çoğu, milyonlarca yıl önce sığ deniz ortamlarında yaşayan mikroskobik bitkiler ve hayvanlar olarak başladı. Canlı organizmalar olarak, vücutlarında karbon molekülleri olarak depolanan güneşten enerji alırlardı. Öldüklerinde denizin dibine battılar ve katman katman tortu ile kaplandılar. Bu organik hammadde toprağın derinliklerine gömüldükçe ısı, sıkıştırma basıncıyla birleşerek biyomateryalin bir kısmını doğalgaza dönüştürdü.

Göç

Doğalgaz doğada üretildikten sonra, yeraltında doğal olarak oluşan gözenek boşluğu, çatlaklar ve çatlakları kullanarak içinde oluştuğu çökeltiler ve kayalar içinde göç etme eğilimindedir. Bazı doğal gazlar onu yüzeye çıkarır ve sızıntılarda ortaya çıkar, diğer gaz molekülleri ise geçirimsiz kaya, şist, tuz veya kil katmanları tarafından yakalanana veya engellenene kadar hareket eder. Kapana kısılmış bu yataklar, bugün doğalgazı bulduğumuz rezervuarlardır.

Dünyanın En Temiz Fosil Yakıtı

Doğalgaz, dört hidrojen atomu ve bir karbon atomundan (CH4 veya metan) oluşur. Doğal haliyle renksiz ve kokusuz olan doğalgaz, yanan en temiz fosil yakıttır. Doğalgaz yandığında çoğunlukla karbondioksit, su buharı ve az miktarda nitrojen oksit üretir.

Kaynaklar ve Rezervler

Kaynaklar

Kaynaklar, keşfedilmiş veya keşfedilmemiş tahmini doğalgaz hacimleridir.

Keşfedilen kaynakların tahminleri, mevcut boru hatlarından ve pazarlardan uzak olabilen, bilinen rezervuarlardaki gaz miktarlarıdır.

Keşfedilmemiş kaynaklar, mevcut veya beklenen tekno-ekonomik koşullar altında geri kazanılabileceği düşünülen gaz hacimlerinin jeolojik verilerine dayanan tahminlerdir.

Rezervler

Doğalgaz rezervleri, mevcut teknolojik ve ekonomik koşullar altında geri kazanılabilen yüksek kesinlik tahminlerine sahiptir.

Rezervlere, mevcut boru hatları ve pazarlar aracılığıyla erişilebilir.

Leave A Comment